​Thuisonderwijs lastig? Dit helpt ouders op weg

Thuisonderwijs lastig? Dit helpt ouders op weg

Ouders kampen soms met kinderen die thuis niet willen leren, het gevoel hebben dat het vakantie is of door hun vader of moeder niet onderwezen willen worden. Met deze tips hopen we jullie op weg te helpen.

1. Gebruik de planning van de leerkracht
Je zult snel verschil merken. Als het mogelijk is print de planning dan uit en gebruik deze. 
​Vergeet niet om elke dag de planning samen door te nemen!
Leuk om eens een ‘?’ of ‘verrassing’ bij het programma te zetten, dan hebben de kinderen iets om naar toe te werken.

2. Verdeel de taken en vertel dat
Zijn jullie als ouders allebei genoodzaakt thuis te werken? Maak dan een verdeling, zodat jullie ook genoeg tijd hebben om je volledig op je eigen werk te kunnen focussen. Dat scheelt een hoop irritatie en maakt het voor kinderen heel duidelijk. 'Wij verdelen de taken om de twee uur. Dat betekent dat er om de twee uur gewisseld wordt. Na twee uur werken ben ik er echt voor mijn kinderen en het thuisonderwijs. Zijn deze twee uur afgelopen, dan is mijn man aan de beurt. En kan ik mij weer volledig focussen op mijn werk', aldus een ouder. 'Ik ben dan zelfs veel productiever merk ik.' Belangrijk hierbij is dat de kinderen weten dat dit de regels zijn en dat ouders in de tussentijd ook niet gestoord worden.

3. Beweeg genoeg
Lekker bewegen is goed voor de kinderen. In tuin of op het balkon, ook bij slecht weer. Of doe even een korte Energizer en doe vooral ook zelf mee! Ook voor jullie is het belangrijk genoeg te bewegen.

4. Ritme, ritme, ritme
Begin zoveel mogelijk op een normale tijd met het thuisonderwijs. Kinderen pakken hierdoor (uitgerust) de meeste informatie op. Dit zorgt er ook voor dat ze op tijd klaar zijn. Zo blijft het ritme bestaan.

5. Maak een vaste schoolplek
Het creëren van een vaste leerplek zorgt ook voor structuur. Helemaal fijn als je niet elke dag de schoolspullen hoeft op te ruimen, zodat je de volgende dag gewoon weer verder kunt waar je gebleven bent. Laat die schoolplek maar echt ‘eigen’ voelen. Knutselwerkjes aan de muur, een bakje met pennen en boeken in de vensterbank.

6. Leg niet te veel druk op uzelf en de kinderen
Het is belangrijk om te onthouden dat ook de kinderen aan deze situatie moeten wennen. Probeer er daarom zo flexibel mogelijk mee om te gaan: werkt een bepaalde methode niet? Maak er vooral geen strijd van. Ben je aan iets niet toegekomen? Morgen is er weer een dag!  Je bent geen leerkracht, maar ouder.